Du kan inte få mig så lätt.

Du går och jag stannar. Du säger att allt är bra, men varje cell i min kropp skriker att nåt är fel. "Du är inte så mycket bättre själv" säger du. Som om att andras misstag rättfärdigar ens egna fel. Som om jag är rättesnöret för hur man ska vara. Det vet vi ju båda att det inte stämmer.

Vi pratar om andra som tappar bort sig själva och inte ser det fina i vad de har, och samtidigt gör du samma sak. Vänder dig inåt och bortåt och låter mig gissa hur jag ska bete mig, vilket ändå alltid är fel. Du har fått uppfattningen om att jag alltid finns här, att jag alltid väntar till du är redo. Men det är inte så, jag kräver din respekt. Tappa inte bort det här, för nästa gång är jag faktiskt inte kvar.


Du är ju inte alltid här.

Jag vet att du är min. Och jag vet att du ser mig som din. Jag vet att jag är bland det allra finaste du har. Och det känns vackert, fint och ärligt.

Men när kvällarna blir natt och jag hör dig andas tungt i en annan värld. En plats du valt före mig. Den plats du drar dig tillbaka till, efter timmar av tystnad och ögon jag inte kan tolka. Då är det svårt att veta om vi är just nu, eller för en lång tid framöver. Då är det svårt att veta om jag sätts åt sidan för en större orsak, eller för din ilska just nu.

Jag har svårt att acceptera att du vet hur jag mår, men struntar i det. Jag respekterar din vilja att hantera dina saker på ditt sätt. Men aldrig på bekostnad av mig. Jag trodde att vi hade en deal?


När jag är här och du där.

För att vara uppriktig, så vet jag inte så värst mycket om kärlek. Jag vet inte hur jag ska förklara så att du förstår. För även om jag inte vet så mycket om den, så vet jag att den är allt.

Jag vet dock att du och jag inte är som pusselbitar. Vi kompletterar inte varandra jämt. Även om jag är lugn och du yvig, jag vet var saker ligger och du gör inte det, du är varm och jag är kall, du är morgonpigg och jag kvällspigg, du är arg och jag inte, du är hel och jag är trasig. Du är så mycket som jag inte är. Och aldrig kommer bli. Vi kompletterar inte varandra alls. Ibland är vi alldeles för lika. Lika envisa, lika tjuriga, lika bra och lika dåliga.

Jag är svart och vit. Och du är färg. Och när du ler känner jag att mitt hjärta slår i mina fingertoppar. Jag är ett lejon, jag klarar allt. Jag har sakta, sakta och bit för bit lärt mig vad kärlek är, och att jag kan lita på den. Och kärlek är du.


Jag vill vara lite som du.

Du sover. Du gör ofta det nu för tiden. Det spelar ingen roll om jag kommer till frukost, lunch eller middag. Jag hittar dig nästan alltid uppkrupen i den stora mörka soffan, med benen under dig och den virkade filten över dig. Dina stora och ärrade händer vilar nästan alltid i knät. Jag har lärt mig att inte ringa på dörren, utan att bara smyga in. Ibland städar jag och plockar undan det lilla som kan tänkas stå framme. Allra oftast sätter jag mig försiktigt så nära jag kan i soffan och betraktar dig en stund. Bearbetar tyst för mig själv att du, stora, fina, generösa, starka du, kanske inte sitter här i morgon. Jag brukar väcka dig genom att lägga min släta hand på din vindpinade kind. Och varje gång öppnar du dina klarblå, isande ögon och säger: att man aldrig kan få vara ifred. Och när orden smyger sig ur din mun ler du med hela ansiktet, och lägger en ärrad hand på min arm.
 
Ärren fick du den där dagen när huset brann, för att du tvunget skulle tillbaka in för att hämta din farfars klocka. När jag år och där frågade varför, svarade du bara tyst att minnen är minnen och vissa vill man behålla mer än andra. 
 
Jag har många minnen av dig, många som jag vill behålla och ett fåtal som skulle kunna få försvinna i en brand. Jag är säker på att du känner likadant för mig. Som den där gången när jag släppte ut alla kor ur hagen, för att du berättade att de snart skulle till slakteriet. Och att det tog en vecka innan alla kom tillbaka. Det minnet skulle du antagligen inte trotsa elden för.
 
Jag vill bara innerligt att du ska veta att du har betytt en hel del för mig. Då, nu och mitt emellan. Och jag hoppas att vi har många dagar kvar tillsammans när jag får väcka dig genom att lägga min hand mot din kind. 
 

Det var förhoppningsvis meningen

 

 

 

Jag har varit tvungen att lära känna mig själv på sätt som jag verkligen hoppas att alla andra slipper. Jag har lärt mig att plocka ihop och sedan också smärtsamt plocka isär. Bit för bit, och om och om igen. För att på något sätt sätta ihop allt så att det blir rätt. Och varje gång jag tror att alla bitar finns med och sitter på rätt plats, så visar det sig att det inte är så. Och då är det bara att börja om. Alltid helt från början. Och det gör alltid lika ont. Det är därför jag så gärna minimerar gångerna som jag behöver göra det. För att ta ut, plocka bort, granska och kritisera är inte så lätt. Eller kul. Det känns vissa gånger rent omöjligt. Och jag vill nog inte ens att du ska förstå. Och samtidigt är du den första som jag gett minsta lilla inblick i den här processen. För att det för första gången känns som om att det är värre att du inte vet, än att du vet. Och när den tanken slog mig blev jag livrädd. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv som den kvällen jag valde att berätta för dig. Rädd för att visa att jag inte är hel och stark. Rädd för att berätta om att det såret jag har i själen inte går att laga med plåster, kärlek eller tillit. Att det alltid kommer finnas där, vara en del av mig och aldrig gå bort.

 

Under de senaste veckorna har jag behövs upprepa min plocka isär, plocka ihop-process lite för ofta. Jag försöker forma om mig för dig. Och det är inte ens rätt av mig att göra det. Men när alla tusen bitar av mig ligger framför mig på golvet, och du är ledsen och arg, så försöker jag förgäves plocka ihop bitarna för att helheten sen ska bli bra för dig. För att jag går sönder av att se att du inte är lycklig. För att det enda jag känner att jag verkligen vill, är att göra dig lycklig. Jag vill kunna förmedla till dig hur mycket du betyder. Hur mycket du är värd. För allra första gången känner jag mig faktiskt hel mellan varven. Tack vare dig. Och det är underbart och ovärderligt. Men också skrämmande. För jag litar på dig och det var länge sedan, eller aldrig, som jag kände så.

 

Det tog mig många år att förstå vad kärlek är. Vad att faktiskt älska någon betyder. Och hur mycket det är värt att göra det, att våga. 


RSS 2.0